Tuesday, 19 April 2011

kan best lau dah abes skolah

ermmm ary nie aku nk cite sal kehidupanku bergelar seorng remaje...dulu wktu skolah slalu ckp kn best lau da besa da kje...xpyh ayen bju skolah..xpyh nk bsuh kasut skolah...xpyh nk bgun pukul 5.30...sbb adik bradik aku rmai so kne bgun awl untk ke skolah..untk mgelakkn kn kelewatan g skolah tp slalu lmbt gak...2 kes ayah aku plk...ermm dulu jelz tgk akk2 aku yg pg2 pkai bju cntik2...berangan dlm aty alngkh indhnye lau aku jd cam uh..ye la ayen bju cntik2 g kje aku cume pkai bju skolah je...bile at skolah plk kdg2 best lau wktu cikgu xde...hihi or wktu tgh wat kje khusus pling best lau rehat cikgu pnggil...ayatnyer cam nie"as pesan kat bdk2 nie bwt kje smlm ary nie sy xdpt msuk klas"..huh mcm skolah 2 aku yg pnye...pnyerla hpy msuk cls kompem lmbtnyer...pas uh ade je hal nyer nk g blik kaunseling ar,g blik guru ar padahal halnyer skit je...tp nk bejaln so g ramai2...wktu aku f6 aku seorg pngawas skolah kire brkuase jgk ar kat skola uh...tp xsemue tkot ngan arahan yg pngawas cam aku nie bg ye la kdg2 arahan cikgu pon dieorg xikot niekn plk arhn pngawas cam kami nie...die org pndang sebelah mate je..yg bg kami smngat tok truskn brkhidmat tok skolah uh xlain xbkn cikgu2 pngwas wlaupon ade diantare cikgu2 uh ade yg xpuas aty ngan kami...tp biase ar 2 nmepon manusie...jd pngwas nie bnde pling best ialah bile time perhimpunan ye la dpt round sekitar skolah,wktu prhimpunan pngwas kne ronde mcm polis takot bdk ponteng..so wktu nie la pngawas bebas g sane sini..xde sape nk mrh,hihi 2 la peluang kami...tp yg pling xbest bile meeting...perjumpaan pngawas slalu nyer wktu ptg ary rabu....detik yg pling tension bile radio skolah bwt pngunguman mcm nie "perhatian kpde semua pengawas sekolah hari ini mesyuarat pengawas akan diadakan di bilik gerakan pada pukul 3.30 ptg,semua wajib hadir"...mak ai mcm kilat dtg ea...kadng2 cam xnk dgr pon ade...lau xdtg esok gerenti kne ngan cikgu..nk xnk kne dtg gak...mane xtension sbb bkn leh blik umh...org blik awk kne tinggl at skolah..kuar kjp g beli makanan...bkn xnk blik tp rumah yg jauh mnyukarkn kami untuk pulang mndi and mkn...so bile da tau ade perjumpaan semue pngawas da stby minyak wangi satu botol dlm beg hihihi..ye la bdn da berpeluh nk msuk bilik econ plk erm alamatnyer pning ar pale bau....wktu dulu bile cikgu xde dlm clss mule ar berborak ngan kwn2 sabree anoh ijat bubun n ramai lg ar...cite msti bnde yg same lau abes skolah an best...xde ar cite lain...tp dak2 klas aku best...dlm klas uh ade 3 org je dak pmpuan,. 9 org dak laki...clss kami dilebel klass yg best bg sume plajar,klass 6aa...da 5 bln berturut2 dapt anugerah keceriaan....huhuhu...ye la klass kami yg pling cantik...sbb ade anoh...2 la keistimewaannyer..anoh pndai lukis....dlm klass uh da cam balai seni lukis ckp je bhagiaan mane yg kosong sume abes dilukis.....2 sbb juara...tp ramai gak cikgu2 yg xpuas aty ngan klass kami...die org ckp klass kami bising asyik merayau and mcm2 g ar...ermm da mmg 2 pragai kami nk buat cam ne...tp pape  pon cikgu puji gak sbb klass aku satu kpale...xde gadoh2 cam klass lain....kite org pon xde nk trase2 aty nie..sbb kami ckp sume grau2....bile time2 cam 2 best gak skolah...hihihi...kalau dulu slalu pk lmbt lg ke nk keje er...nk pgang duit sndri...nk beli mcm2...wktu topap hp msti berangan lau da kje nk topap 50 rnggit la,sbb tringin nk tngk ade topap bnyk dlm hp...bile beli makanan mntk duit kat mak...pas uh trpk lau da kje msti dpt beli mcm2 ye la duit sndri...xpyh mnx kat mak lg..bile mlm mnjelme msti gadoh ngan adik nk bsuh pinggan nk senduk nasi...nk masak syur...sbb pnt nk bwt keje skolah lg..lau da siap sume uh bru dapt bwt keje skolah...da ngantok...trus tido esok bru bwt keje...bile xsiap mule ar takot nk g skolah mule ar trpk kan bgus lau da abes skolah...ermmm...tp skarang aku da abes skolah,bru aku tau ape mkne kate2 akak aku bile aku ckp "kan best lau da abes skolah"..skrg bru aku ase cam ne org bekerje...mule2 mmg ar syok tp da lame2 kne bgun pg gak...kne ayen baju walaupon bkn bju skolah...dulu ingat bile da ade duit boleh isi topap 50 rnggit tp skrg nk kuar duit uh pnye la syg...nk beli ape2 pk dulu...tkot duit abes la katekn...satu je yg best bile da kje iaitu perubahan......perubahan???ape mksd aku??nk tau...perubahan fesyen,,dulu wktu skolah xpndai nk bergaye2 nie...xpndai nk pkai make up nie...tp skrg da pndai da smpaikn bile kwn2 aku jmpe aku pon mereke ckp aku da bnyk brubah.....da bergelar sbgai seorg remaje la katekn...ermmm skrg bru la trpk best gak skolah...tp 2 la lurah kehidupan usia makin hari akn makin mningkat...itulah kehidupan...

Sunday, 17 April 2011

kehidupan aku.....



bukan mudah mnjalani kehidupn sbg seorg pmpuan.....dn bukan mudah nk jlani khidupan dgn pnipuan...penipuan????yup aku trpkse..mmg pade zahirnye aku gmbire...gmbire pd pndgn mereke2 yg melihatku tp batinku hnye aku yg tau..allah maha mngetahui...pd nye aku brserah hanye itu yg aku mmpu lakukn...bkn mnyalahkn tkdir tp 2 la hakikat yg kne aku trime...wlaupon pahit aku redho andai itu tkdir hidup aku....xsiape sngke perempuan yg sntiase trsenyum....gmbire mcm aku nie mnyimpan seribu satu luke dihati..kerane kekejaman kaum adam....tp sbg seorg hmbenye aku hnye mmpu berdoa smoge kebahagiaan akn muncul di penamat cabaran......

Monday, 11 April 2011

ya allah andai ini takdirnye...kuatkn lah hatiku...

aku syg die..tp aku tau xmgkin aku akn dapat halang die untuk mnyintai org lain...dulu name itu ckup indah...tp kini name itu yg ingin kulupekn..aku akui die yg telah mmbwt aku trbuke hati untuk bercinte...mgkin benar andai die jodoh kite,kite akn brsame dgn die wlau mcm mne skali pon...tp andai die bkn jodoh kite,wlau mcm mne bhagienye kite dan die,die ttp bkn milik kite....sesungguhnye aku redho walaupon aty dn jiwe aku mmberontak...

Sunday, 10 April 2011

membine kebahagiaan diatas  air mate owg lain?trgamakkah kite???ermmm 2 la manusie zaman skrg snggup melihat owg lain merane demi krne inginkn kebahagiaan ...Alangkah kejamnyer mereka itu....aku yakin bhawe kbhagiaan itu hnye smentare krne allah itu maha mngetahui dan allah itu psti akn memakbulkn doa org traniaye...aku xslahkn die,tp aku just nk bg tau die yg aku MERANE kerane prbuatan die..yup aku merane...adekah aku akn dpt bhagie sprti dulu???adakah kami akn dpt berkumpul sperti taun2 yg lalu adakah kami akn dpt ape yg kmi pnh lalui itu semule???...detik yg aku pling takot trjadi dlm hidup aku akhirnye brlaku jua.tepat jam 7.15 mnit pg 1 pnggilan aku trime dri seorg spupu...hah!!! alangkh trkejutnye atyku saat mndpt prkhabaran itu...kehadirn insan lain dlm keluarge...ya allah knpe ini yg hrus kami trime??hnye stu yg trlintas di kotak fikiranku adakah kami akn bergmbira brsame2????adakah ape yg kmi lalui dulu hnye sbgai kngan???...kenape kau trgamak mmbiarkn air mate ini mgalir kepp...ya allah aku redho dgn kehendakmu ttp adakah aku akn redho juge dgn tkdirmu yg akn mmbuat hbgn persaudaraan antare kami akn renggang kerane kehadiran insan itu??sesunggunhnye ape yg mmpu aku buat adalah berdoa smoge kebahagiaan kami sekaluarge akn sprti dulu...seprti senyuman sahabat2ku yg bgitu truje saat mndengar ttang kehidupan kami yg mnggembiraan ketika brade dikmpung,...ya allah aku tau kau mngetahui semua ini...mgkin ini adalah ujian mu trhadap keluarga kami.....aku cume memohon kpdamu engkau kekalkn lah kebahagiaan kami sekeluarga jgn lah kau renggangkn kami krne kami amat memerlukan antare kami...

Friday, 8 April 2011

alhamdulillah akhirnyer dapt gak aku mnyiapkn blog aku nie hihi...setlh sekian lame aku nk wat blog nie au..tiap mlm aku mengengek at akk aku si gadiz mlayu tok tolng cipte blog...tp ary nie aku dapt buktikn ushe itu kejayaan cz aku dpt wat tnpe prtolongan...ssh gak nk wat tp sbb aty nk wat je..hihi lau kat skolah dulu ssh skit xnk wat...:) adat ar 2 kn..